Een eigenaar van een woning draait zelf voor de kosten op als deze iets aan zijn of haar woning wil veranderen. Voor een huurder ligt dat iets ingewikkelder. Wellicht is het mogelijk om een deel van de te maken kosten te delen met de verhuurder. Een huurder kan de wens voor bepaalde veranderingen binnen de woning kenbaar maken bij de verhuurder. Mogelijk hebben meerdere huurders dezelfde wens en kan de verhuurder dit collectief oppakken. Een huurder in een flatgebouw of appartementencomplex zal, vaak via de huurcommissie, met de verhuurder moeten overleggen over aanpassingen in gemeenschappelijke ruimtes, zoals entree, galerijen, centrale portiek.
Informatie voor huurders
U mag niets verbouwen aan uw huurwoning zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder. Ook niet als de veranderingen niet nadelig zijn voor de verhuurbaarheid. Als u zelf de veranderingen bij het einde van het huurcontract zonder al te veel kosten ongedaan kunt maken is er geen toestemming nodig. Maak vooraf duidelijke afspraken met de verhuurder. Ook over eventuele vergoeding van de kosten. De verhuurder moet binnen 8 weken reageren op uw verzoek en mag dit alleen weigeren als de veranderingen de huurwoning minder verhuurbaar maken of als de woning erdoor in waarde daalt. Meer informatie leest u op rijksoverheid.nl.
EEN WONING VAN HW WONEN AANPASSEN
HW Wonen is de grootste verhuurder van sociale woningen in de Hoeksche Waard. In maar liefst 10.000 woningen van HW Wonen vinden veel Hoeksche Waarders hun thuis. Als huurder van HW Wonen is het mogelijk aanpassingen in uw woning aan te (laten) brengen, al dan niet naar aanleiding van een uitgebracht advies door een van onze woonadviseurs. Wel zijn er enkele spelregels aan verbonden en zal u op voorhand toestemming moeten vragen. Meer informatie over zelf aan te brengen voorzieningen en bijbehorende spelregels vindt u hier .
Verhuizen naar een woning van HW Wonen
Kiest u er liever voor om naar een andere passende huurwoning te verhuizen dan raadt HW Wonen u aan zich te registreren als woningzoekende op de website van HW Wonen. Wekelijks staat op deze website het aanbod van sociale huurwoningen. Daarnaast biedt HW Wonen ook regelmatig vrije sector huurwoningen op haar website aan.
Wilt u meer informatie over de spelregels die gelden voor het in aanmerking komen van een (andere) huurwoning, lees dan verder op hwwonen.nl
Contact met HW Wonen
De woonconsulenten van HW Wonen helpen u ook graag met al uw vragen over het mogelijk langer thuis wonen of het zoeken naar een nieuw thuis voor de toekomst.
Woont u in Oud-Beijerland, Nieuw-Beijerland, Piershil of Goudswaard?
Dan beantwoordt Erika Dijkstra graag uw vragen via (0186) 899 898 of e.dijkstra@hwwonen.nl.
Woont u in Heinenoord, Puttershoek, Klaaswaal, Numansdorp of Zuid-Beijerland?
Uw contactpersoon is Claudia den Haan. Zij is te bereiken via (0186) 899 836 of c.denhaan@hwwonen.nl.
Woont u in ’s-Gravendeel, Strijen, Strijensas, Mookhoek, Mijnsheerenland, Westmaas of Maasdam?
Contacteer dan Anne Zuidam via (0186) 899 821 of a.zuidam@hwwonen.nl
Woningscan
Wilt u weten of uw woning klaar is voor toekomstige woonwensen? Laat dan gratis en geheel vrijblijvend de woningscan uitvoeren! Na een telefonische intake komt er een woonadviseur bij u thuis, om samen met u uw woonsituatie te bespreken. Deze adviseur geeft u gratis een op maat gemaakt advies, waarmee het voor u helder is waar u aan toe bent en welke stappen u concreet kunt zetten. Wilt u een woningscan aanvragen? Dat kan via dit formulier.
70+ verhuisregeling
Bewoners met een mobiliteitsbeperkingen en een laag inkomen ervaren vaak drempels om de stap te nemen om te verhuizen naar een geschikte woning. Dit is de reden dat de gemeenten (Wmo) en HW Wonen een nieuwe regeling aan het uitwerken zijn, die een deel van deze drempels kan wegnemen.
Lang Leve Thuis informeert binnenkort uitgebreid over de inhoud van deze nieuwe regeling.
WEET U VOLDOENDE? TEST UW KENNIS!
De gemeente Hoeksche Waard vindt deze bewustwordingscampagne niet voor niets belangrijk. Veel inwoners van het eiland beginnen te laat aan het ‘opplussen’ van hun woning, zoals levensloopbestendig aanpassen ook wel wordt genoemd. Met behulp van een korte kennistest kunt u checken of u voldoende voorbereid bent. U leest direct de antwoorden en uitleg waar u meer over de foute antwoorden kunt lezen. Erg nuttig dus! Doe de kennistest hier.
Lang Leve Thuis organiseert regelmatig activiteiten om u te informeren over langer zelfstandig thuiswonen. Hiernaast ziet u welke activiteiten gepland zijn.
Aankomende activiteiten
Geen aankomende activiteitenWaardevolle links
Gemeentewebsite Hoeksche Waard onderwerp wonen en leven
Op deze site vindt u informatie over de onderwerpen Wonen en Leven. U kunt bijvoorbeeld lezen over actuele projecten, bouwen en verbouwen en de vergunningen die daarvoor nodig zijn.
https://www.gemeentehw.nl/inwoner-bezoeker/wonen-leven_47636/
Bouw- en aannemingsbedrijven in de Hoeksche Waard
Installatiebedrijven kunnen u helpen met verbeteringen in uw huis. Bij verbouwingen bieden architecten en aannemers uitkomst. Denk bij minder grote aanpassingen eens aan een klusbedrijf.
Domotica
Domotica zijn speciale technische hulpmiddelen in en rond huis. Er zijn eenvoudige oplossingen, zoals een hulpmiddel om de pagina’s van een boek of krant om te slaan. Of slimme technische oplossingen, zoals sociale robots (robotmaatjes in huis). Lees op deze website meer over domotica:
https://www.regelhulp.nl/bladeren/_/artikel/domotica-technische-hulpmiddelen-thuis/
Hulp in de Hoeksche Waard
De vrijwilligers van de hulpdienst staan klaar voor inwoners van de Hoeksche Waard die hulp nodig hebben bij activiteiten in het dagelijks leven en geen gebruik kunnen maken van een andere voorziening of hulp van anderen in hun omgeving. De vrijwilligers helpen bij boodschappen, vervoer, problemen met de PC, ziekenhuisbezoek, klusjes in en om het huis, of bij het invullen van lastige formulieren.
http://www.welzijnhoekschewaard.nl/hulpdiensten/wat-doen-wij/
Slim Langer Thuis
HW Wonen en Zorgwaard voeren momenteel een pilot uit om de mogelijkheden van domotica in de Hoeksche Waard te onderzoeken. De pilot leert hen vooral wat de mogelijkheden en uitdagingen zijn. Na de pilot willen zij natuurlijk verder en kijken hoe domotica kan zorgen dat mensen in de Hoeksche Waard langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Op deze website vindt u informatie over onze pilot domotica ‘slim langer thuis’:
Sociale huurwoning geen optie?
Woningcorporaties mogen maar een klein deel van hun sociale-huurwoningen aan hogere inkomens verhuren. Verdient u te veel voor een sociale-huurwoning? Dan zijn er ook andere mogelijkheden om aan een (huur)huis te komen. Op deze website leest u hoe dat werkt:
het verschil tussen een sociale- en vrije sector huurwoning
Bij een sociale-huurwoning gelden maximale huurprijzen en een maximale huurverhoging. Als huurder van een sociale-huurwoning kunt u ook huurtoeslag krijgen. In de vrije sector gelden deze regels niet. Op deze website leest u hier meer over:
huurwoning verbouwen – toestemming vragen
U mag niets verbouwen aan uw huurwoning of kamer zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder. U mag ook niets veranderen aan de buitenkant van de woning zonder toestemming. Lees op deze website wat de regels zijn:
Huurtoeslag
Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en uw woonsituatie. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen huurtoeslag. Lees op deze website wat er mogelijk is voor uw situatie: