U woont prettig in een mooi huis in een gezellige buurt? U voelt er zich prima thuis en u wilt er graag nog heel veel jaren comfortabel wonen? Dan is het een goed idee om nú al rekening te houden met de toekomst. Met sommige kleine aanpassingen in uw huis zorgt u meteen voor extra comfort waar u ook in de toekomst veel plezier van zult hebben. De woning aanpassen als zich problemen voordoen is te laat.

Zelf aan de slag

Met de meeste tips in onze folder kunt u zelf aan de slag. Producten zijn vaak te koop bij uw lokale bouwmarkt of speciaalzaak, of online te bestellen. Zelf niet zo handig of geen zin in klussen? Dan is hulp van familie, vrienden of een klussendienst een uitkomst. Bij een grotere verbouwing staan aannemers, installateurs en architecten u bij.

Bij wie kunt u terecht?

Installatiebedrijven kunnen u helpen met verbeteringen in de badkamer en het toilet, verwarming, elektriciteit en huisautomatisering. Bij verbouwingen bieden architecten en aannemers uitkomst. Denk bij minder grote aanpassingen eens aan een klussenbedrijf. Ook kunt u terecht bij bouwmarkten, als u zelf aan de slag wilt. Voor hulpmiddelen, liften, beveiliging, meubilair en vloeren kunt u bij specialisten terecht. En de thuiszorgwinkel beschikt ook over veel kennis en handige producten.

Verhuizen naar een woning van HW Wonen

Kiest u er liever voor om naar een andere passende woning te verhuizen? Indien een huurwoning voor u een optie is, raadt HW Wonen u aan zich te registreren als woningzoekende op hun website, www.hwwonen.nl. Op deze website vindt u het aanbod van sociale huurwoningen. Daarnaast biedt HW Wonen ook regelmatig vrije sector huurwoningen op haar website aan.

Meer informatie over de spelregels die gelden voor het in aanmerking komen van een  huurwoning, vindt u op www.hwwonen.nl .

WEET U VOLDOENDE? TEST UW KENNIS!

De gemeente Hoeksche Waard vindt deze bewustwordingscampagne niet voor niets belangrijk. Veel inwoners van het eiland beginnen te laat aan het ‘opplussen’ van hun woning, zoals levensloopbestendig aanpassen ook wel wordt genoemd. Met behulp van een korte kennistest kunt u checken of u voldoende voorbereid bent. U leest direct de antwoorden en uitleg waar u meer over de foute antwoorden kunt lezen. Erg nuttig dus! Doe de kennistest hier.

Woningscan

Wilt u weten of uw woning klaar is voor toekomstige woonwensen? Laat dan gratis en geheel vrijblijvend de woningscan uitvoeren! Na een telefonische intake komt er een woonadviseur bij u thuis, om samen met u uw woonsituatie te bespreken. Deze adviseur geeft u gratis een op maat gemaakt advies, waarmee het voor u helder is waar u aan toe bent en welke stappen u concreet kunt zetten. Wilt u een woningscan aanvragen? Dat kan via dit formulier.

Langer zelfstandig thuis wonen met de Blijverslening

Wilt u uw woning aanpassen of verbouwen met als doel dat u langer thuis kunt blijven wonen? Dan biedt de gemeente u de mogelijkheid om gebruik te maken van de Blijverslening. Met de Blijverslening financiert u aanpassingen aan uw woning waardoor u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen.

 • Uw woning helemaal afgestemd op uw wensen
 • Verantwoorde financiering voor ouderen
 • Betalen vanuit bouwkrediet, voorschieten niet nodig

Met de Blijverslening maakt u uw woning levensloopbestendig waardoor u zo lang mogelijk van uw eigen woning geniet. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een slaapkamer of badkamer op de begane grond of aan het verwijderen van drempels. Misschien moet uw woning geschikt worden gemaakt voor specifieke zorg. Er zijn volop technische snufjes waarmee u uw huis afstemt op uw wensen. Met de Blijverslening financiert u deze aanpassingen aan uw huis en maakt u uw woning klaar voor de toekomst. Wij adviseren om hiermee op tijd te starten, zodat u helemaal bent voorbereid als u door ouderdom of ziekte klachten krijgt.

De Blijverslening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. De Blijverslening consumptief bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 10.000. De Blijverslening hypothecair bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000.

 • Onderstaand de voorwaarden om voor een Blijverslening in de Hoeksche Waard in aanmerking te komen op een rij:

  • U bent meerderjarig en verblijfsgerechtigd in Nederland;
  • U bent eigenaar-bewoner van de woning waar u de Blijverslening voor aanvraagt;
  • U woont in een bestaande woning in de Hoeksche Waard, en u woont daar minimaal 1 jaar;
  • U heeft een zorgvraag of;
  • U bent ouder dan 55 jaar en wilt de woning levensloopbestendig maken;
  • Indien u kiest voor een consumptief krediet bent u tevens jonger dan 76 jaar;
  • De totale financiering van de woning (hypotheek + Blijverslening) bedraagt niet meer dan 80% van de WOZ-waarde van de woning;
  • De maatregelen die u aan de woning treft dragen aantoonbaar bij aan het vergroten van de fysieke geschiktheid van de woningvoorraad ten behoeve van het langer zelfstandig thuiswonen.
 • De Blijverslening kunt u aanvragen bij uw gemeente. Dit kan digitaal via de website van de gemeente of u kunt via de website een aanvraagformulier downloaden, invullen en per post aan de gemeente sturen.

  De gemeente bemoeit zich niet zelf met de financiële aspecten van de aanvraag. Dit regelt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn). De gemeente stelt het geld beschikbaar, kijkt of u tot de doelgroep behoort en neemt het besluit of u een lening kunt aanvragen bij het SVn. SVn voert vervolgens een financiële toets uit om te bepalen of u voor de lening in aanmerking komt en verstrekt de lening. Een toegekende lening wordt via een bouwkrediet verstrekt.

  Als na toetsing blijkt dat u inderdaad voor een Blijverslening in aanmerking komt, krijgt u van de gemeente een toewijzingsbrief en een SVn-aanvraagset.

Voor meer informatie over de Blijverslening verwijzen wij u naar de website van gemeente Hoeksche Waard
Of via de website van het SVn

Meer informatie is ook te vinden in de Folder Blijverslening  van het SVn.

Lang Leve Thuis organiseert regelmatig activiteiten om u te informeren over langer zelfstandig thuiswonen. Hiernaast ziet u welke activiteiten gepland zijn.

Aankomende activiteiten

Gemeentewebsite Hoeksche Waard onderwerp wonen en leven

Op deze site vindt u informatie over de onderwerpen Wonen en Leven. U kunt bijvoorbeeld lezen over actuele projecten, bouwen en verbouwen en de vergunningen die daarvoor nodig zijn.

https://www.gemeentehw.nl/inwoner-bezoeker/wonen-leven_47636/

Slim Langer Thuis

HW Wonen en Zorgwaard voeren een pilot uit om de mogelijkheden van domotica in de Hoeksche Waard te onderzoeken.  Na de pilot willen zij  onderzoeken hoe domotica de mensen in de Hoeksche Waard kan helpen langer zelfstandig thuis te wonen. Op deze website vindt u informatie over onze pilot domotica ‘slim langer thuis’:

http://slimlangerthuiswonen.nl/

Bouw- en aannemingsbedrijven in de Hoeksche Waard

Installatiebedrijven kunnen u helpen met verbeteringen in uw huis. Bij verbouwingen bieden architecten en aannemers uitkomst. Denk bij minder grote aanpassingen eens aan een klusbedrijf.

https://www.bouwenverbouw.nl/aannemer/regio-hoeksche-waard/

Hulp in de Hoeksche Waard

De vrijwilligers van de hulpdienst staan klaar voor mensen die hulp nodig hebben bij activiteiten in het dagelijks leven en geen gebruik kunnen maken van een andere voorziening of hulp. De vrijwilligers helpen bij boodschappen, vervoer, problemen met de PC, ziekenhuisbezoek, klusjes in en om het huis, of bij het invullen van lastige formulieren.

http://www.welzijnhoekschewaard.nl/hulpdiensten/wat-doen-wij/ 

Domotica

Domotica zijn speciale technische hulpmiddelen in en rond huis. Er zijn eenvoudige oplossingen, zoals een hulpmiddel om de pagina’s van een boek of krant om te slaan. Of slimme technische oplossingen, zoals sociale robots (robotmaatjes in huis). Lees op deze website meer over domotica:

https://www.regelhulp.nl/bladeren/_/artikel/domotica-technische-hulpmiddelen-thuis/

Regionaal Energieloket Hoeksche Waard

Het Energieloket helpt woningeigenaren met al hun vragen rondom energie besparen en duurzaam wonen. U kunt hier een HuisScan doen, waardoor u snel kunt zien welke duurzame maatregelen het meest geschikt zijn voor uw woning. Ook is er voor woningeigenaren een overzicht van lokale en landelijke subsidies en financierings-mogelijkheden beschikbaar.

https://regionaalenergieloket.nl/

Energiesubsidiewijzer

Pakt u de verbouwing van uw woning helemáál goed aan, dan kunt u ervoor kiezen uw woning ook energiezuiniger te maken. Dat houdt uw toekomstige woonlasten een stuk lager. In dat geval is het in sommige gevallen mogelijk een subsidie te ontvangen. Op deze website leest u welke subsidie- of financieringsmogelijkheden er in uw gemeente mogelijk zijn:

http://www.energiesubsidiewijzer.nl/

Brandveilig wonen

Wilt u weten wat u kunt doen om uw huis brandveilig te maken en houden? Op de website van de brandweer kunt u plaatsingsadvies vinden voor uw rook- en koolmonoxidemelders, en adviezen over veilig klussen, veilig omgaan met elektra of de scootmobiel. 
 
Download hier  een checklist om de brandveiligheid in uw huis te testen. 
 
Vragen? Mail dan naar brandveiligleven@brw.vrzhz.nl of bel 088-636 5000 en vraag naar Team Veilig Leven.