U woont prettig in een mooi huis in een gezellige buurt? U voelt er zich prima thuis en u wilt er graag nog heel veel jaren comfortabel wonen? Dan kan het een goed idee zijn om nú al rekening te houden met de toekomst. Met sommige kleine aanpassingen in uw huis zorgt u meteen voor extra comfort waar u ook in de toekomst veel plezier van zult hebben. De woning aanpassen als zich problemen voordoen is te laat.

U heeft reeds een verbouwing gepland?

Misschien is dit wel het moment om eens serieus na te denken over bijvoorbeeld een slaapkamer beneden. Om uw huis klaar te maken voor de toekomst, úw toekomst waarin u vele jaren comfortabel in uw eigen, vertrouwde huis blijft wonen. Trouwens … aanpassen is vaak ook nog goedkoper dan verhuizen. Vooral als u het nú al meeneemt in een verbouwing die u toch al van plan was uit te voeren. In onze folder (download ) leest u praktische tips die u gelijk mee kan nemen in het ontwerp van uw verbouwing.

Zelf aan de slag

Met de meeste tips in onze  folder  kunt u zelf aan de slag. Producten zijn vaak te koop bij uw lokale bouwmarkt of speciaalzaak, of online te bestellen. Zelf niet zo handig of geen zin in klussen? Dan is hulp van familie, vrienden of een klussendienst een uitkomst. Bij een grotere verbouwing staan aannemers, installateurs en architecten u bij.

Bij wie kunt u terecht?

In de Hoeksche Waard zijn woonconsulenten actief die u thuis kunnen bezoeken voor een gratis woningscan. Samen met u bespreken zij wat er in uw woning aangepast zou kunnen worden. Zo’n bezoek verplicht u tot niets. Wilt u een gratis woningscan aanvragen? Dat kan via dit formulier.

Installatiebedrijven kunnen u helpen met verbeteringen in de badkamer en het toilet, verwarming, elektriciteit en huisautomatisering. Bij verbouwingen bieden architecten en aannemers uitkomst. Denk bij minder grote aanpassingen eens aan een klussenbedrijf. Ook kunt u terecht bij bouwmarkten, als u zelf aan de slag wilt. Voor hulpmiddelen, liften, beveiliging, meubilair en vloeren kunt u bij specialisten terecht. En de thuiszorgwinkel beschikt ook over veel kennis en handige producten.

Langer zelfstandig thuiswonen met de Blijverslening

Wilt u uw woning aanpassen of verbouwen met als doel dat u langer thuis kunt blijven wonen? Dan biedt de gemeente u de mogelijkheid om gebruik te maken van de Blijverslening. Met de Blijverslening financiert u aanpassingen aan uw woning waardoor u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen.

 • Uw woning helemaal afgestemd op uw wensen
 • Verantwoorde financiering voor ouderen
 • Betalen vanuit bouwkrediet, voorschieten niet nodig

Met de Blijverslening maakt u uw woning levensloopbestendig waardoor u zo lang mogelijk van uw eigen woning geniet. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een slaapkamer of badkamer op de begane grond of aan het verwijderen van drempels. Misschien moet uw woning geschikt worden gemaakt voor specifieke zorg. Er zijn volop technische snufjes waarmee u uw huis afstemt op uw wensen. Met de Blijverslening financiert u deze aanpassingen aan uw huis en maakt u uw woning klaar voor de toekomst. Wij adviseren om hiermee op tijd te starten, zodat u helemaal bent voorbereid als u door ouderdom of ziekte klachten krijgt.

De Blijverslening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. De Blijverslening consumptief bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 10.000. De Blijverslening hypothecair bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000.

 • De voorwaarden om voor een Blijverslening in aanmerking te komen zijn gelijk in de vijf gemeenten van de Hoeksche Waard. Onderstaand de voorwaarden op een rij:

  • U bent meerderjarig en verblijfsgerechtigd in Nederland;
  • U bent eigenaar-bewoner van de woning waar u de Blijverslening voor aanvraagt;
  • U woont in een bestaande woning in de Hoeksche Waard, en u woont daar minimaal 1 jaar;
  • U heeft een zorgvraag of;
  • U bent ouder dan 55 jaar en wilt de woning levensloopbestendig maken;
  • Indien u kiest voor een consumptief krediet bent u tevens jonger dan 76 jaar;
  • De totale financiering van de woning (hypotheek + Blijverslening) bedraagt niet meer dan 80% van de WOZ-waarde van de woning;
  • De maatregelen die u aan de woning treft dragen aantoonbaar bij aan het vergroten van de fysieke geschiktheid van de woningvoorraad ten behoeve van het langer zelfstandig thuiswonen.
 • De Blijverslening kunt u aanvragen bij uw gemeente. Dit kan digitaal via de website van de gemeente of u kunt via de website een aanvraagformulier downloaden, invullen en per post aan de gemeente sturen.

  De gemeente bemoeit zich niet zelf met de financiële aspecten van de aanvraag. Dit regelt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn). De gemeente stelt het geld beschikbaar, kijkt of u tot de doelgroep behoort en neemt het besluit of u een lening kunt aanvragen bij het SVn. SVn voert vervolgens een financiële toets uit om te bepalen of u voor de lening in aanmerking komt en verstrekt de lening. Een toegekende lening wordt via een bouwkrediet verstrekt.

  Als na toetsing blijkt dat u inderdaad voor een Blijverslening in aanmerking komt, krijgt u van de gemeente een toewijzingsbrief en een SVn-aanvraagset.

Voor meer informatie over de Blijverslening verwijzen wij u naar we websites van de gemeenten:
Strijen
Binnenmaas
Korendijk
Cromstrijen
Oud Beijerland
Of via de website van het SVn

Meer informatie is ook te vinden in de Folder Blijverslening  van het SVn.

Woningscan Lang Leve Thuis in de Hoeksche Waard

Wilt u weten of uw woning klaar is voor toekomstige woonwensen? Vraag dan via langlevethuis.info de gratis woningscan aan. Na een telefonische intake komt er een woonadviseur bij u thuis van Lang Leve Thuis in de Hoeksche Waard, om samen met u uw woonsituatie te bespreken. Deze adviseur geeft u gratis een op maat gemaakt advies, waarmee het voor u helder is waar u aan toe bent en welke stappen u concreet kunt zetten. 

Verhuizen naar een woning van HW Wonen

Kiest u er liever voor om naar een andere passende woning te verhuizen? Indien een huurwoning voor u een optie is, raadt HW Wonen u aan zich te registreren als woningzoekende op hun website, www.hwwonen.nl. Op deze website vindt u het aanbod van sociale huurwoningen. Daarnaast biedt HW Wonen ook regelmatig vrije sector huurwoningen op haar website aan.

Meer informatie over de spelregels die gelden voor het in aanmerking komen van een  huurwoning, vindt u op www.hwwonen.nl .

Wat kunt u nu doen?