Skip to content

Algemene links

Gemeentewebsite Hoeksche Waard onderwerp wonen en leven

Op deze site vindt u informatie over de onderwerpen Wonen en Leven. U kunt bijvoorbeeld lezen over actuele projecten, bouwen en verbouwen en de vergunningen die daarvoor nodig zijn. 

https://www.gemeentehw.nl/inwoner-bezoeker/wonen-leven_47636/

Slim Langer Thuis

HW Wonen en Zorgwaard voeren momenteel een pilot uit om de mogelijkheden van domotica in de Hoeksche Waard te onderzoeken. De pilot leert hen vooral wat de mogelijkheden en uitdagingen zijn. Na de pilot willen zij natuurlijk verder en kijken hoe domotica kan zorgen dat mensen in de Hoeksche Waard langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Op deze website vindt u informatie over onze pilot domotica ‘slim langer thuis’:

http://slimlangerthuiswonen.nl/

Bouw- en aannemingsbedrijven in de Hoeksche Waard

Installatiebedrijven kunnen u helpen met verbeteringen in de badkamer en het toilet, verwarming, elektriciteit en huisautomatisering. Bij verbouwingen bieden architecten en aannemers uitkomst. Denk bij minder grote aanpassingen eens aan een klusbedrijf.

https://www.bouwenverbouw.nl/aannemer/regio-hoeksche-waard/

Domotica

Domotica zijn speciale technische hulpmiddelen in en rond huis. Er zijn eenvoudige oplossingen, zoals een hulpmiddel om de pagina’s van een boek of krant om te slaan. Of slimme technische oplossingen, zoals sociale robots (robotmaatjes in huis). Lees op deze website meer over domotica:

https://www.regelhulp.nl/bladeren/_/artikel/domotica-technische-hulpmiddelen-thuis/

Hulp in de Hoeksche Waard

De vrijwilligers van de hulpdienst staan klaar voor inwoners van de Hoeksche Waard die hulp nodig hebben bij activiteiten in het dagelijks leven en geen gebruik kunnen maken van een andere voorziening of hulp van anderen in hun omgeving. De vrijwilligers helpen bij boodschappen, vervoer, problemen met de PC, ziekenhuisbezoek, klusjes in en om het huis, of bij het invullen van lastige formulieren.

http://www.welzijnhoekschewaard.nl/hulpdiensten/wat-doen-wij/

Voor huurders

Sociale huurwoning geen optie?

Woningcorporaties mogen maar een klein deel van hun sociale-huurwoningen aan hogere inkomens verhuren. Verdient u te veel voor een sociale-huurwoning? Dan zijn er ook andere mogelijkheden om aan een (huur)huis te komen. Op deze website leest u hoe dat werkt:

https://www.rijksoverheid.nl/

het verschil tussen een sociale- en vrije sector huurwoning

Bij een sociale-huurwoning gelden maximale huurprijzen en een maximale huurverhoging. Als huurder van een sociale-huurwoning kunt u ook huurtoeslag krijgen. In de vrije sector gelden deze regels niet. Op deze website leest u hier meer over: 

https://www.rijksoverheid.nl/

huurwoning verbouwen – toestemming vragen

U mag niets verbouwen aan uw huurwoning of kamer zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder. U mag ook niets veranderen aan de buitenkant van de woning zonder toestemming. Lees op deze website wat de regels zijn:

https://www.rijksoverheid.nl

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en uw woonsituatie. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen huurtoeslag. Lees op deze website wat er mogelijk is voor uw situatie:

https://www.belastingdienst.nl/

70+ verhuisregeling

Bewoners met een mobiliteitsbeperkingen en een laag inkomen ervaren vaak drempels om de stap te nemen om te verhuizen naar een geschikte woning. Dit is de reden dat de gemeenten (Wmo) en HW Wonen een nieuwe regeling aan het uitwerken zijn, die een deel van deze drempels kan wegnemen.

Lang Leve Thuis informeert binnenkort uitgebreid over de inhoud van deze nieuwe regeling.

Voor kopers

Regionaal Energieloket Hoeksche Waard

Het Energieloket helpt woningeigenaren in de Hoeksche Waard met al hun vragen rondom energie besparen en duurzaam wonen. Op het Energieloket is een HuisScan opgenomen, waardoor woningeigenaren snel kunnen zien welke duurzame maatregelen het meest geschikt zijn voor hun woning. Ook krijgen woningeigenaren direct een overzicht van lokale en landelijke subsidies en financieringsmogelijkheden. 

https://regionaalenergieloket.nl/

Energiesubsidiewijzer

Pakt u de verbouwing van uw woning helemáál goed aan, dan kunt u ervoor kiezen uw woning ook energiezuiniger te maken. Dat houdt uw toekomstige woonlasten een stuk lager. In dat geval is het in sommige gevallen mogelijk een subsidie te ontvangen. Op deze website leest u welke subsidie- of financieringsmogelijkheden er in uw gemeente mogelijk zijn:

http://www.energiesubsidiewijzer.nl/