Skip to content

De woningscan van Aart en Greet

Aart en Greet waren één van de eersten die een woningscan lieten uitvoeren via de website langlevethuis.info. Een deskundig advies krijgen van iemand zonder commerciële belangen, dat vonden ze belangrijk. Ze raden het iedereen aan.

‘De adviseur nam ruim de tijd om onze hele woning met ons door te nemen’

Een goed gevoel

Via een artikel dat ze toevallig lazen, kwamen Aart en Greet bij de woningscan van Lang Leve Thuis terecht. Levensloopbestendig wonen is beslist geen nieuw onderwerp voor het stel, maar juist daarom zagen ze de meerwaarde in van de scan die de website aanbiedt. “Je denkt dat je het goed voor elkaar hebt, maar we vonden het toch belangrijk dat iemand anders daar ook eens goed naar keek”, aldus Aart. “Wij hebben daarom via de website het contactformulier ingevuld. Al snel daarna nam de adviseur contact met ons op om een afspraak te maken.”

De woningscan was precies wat Aart en Greet ervan hadden verwacht. “Het was een heel prettig gesprek“, vertelt Greet. “De adviseur nam ruim de tijd om onze hele woning kamer voor kamer met ons door te nemen. In iedere ruimte heeft hij gekeken naar wat er al was en welke aanvullende voorzieningen hij ons nog kon aanraden. We hadden er een heel goed gevoel bij.” Aart en Greet bleken het al goed voor elkaar te hebben; de belangrijkste aanpassingen hebben zij al gedaan. “Fijn om die bevestiging te hebben”, zegt Greet. “Als je ergens al zolang woont, dan kan het natuurlijk best dat je dingen over het hoofd ziet, al denk je er nog zo goed over na. Een ander ziet soms net weer andere dingen. Wij vonden de woningscan daarom een grote toegevoegde waarde.”

‘Op een zeker moment heb je gewoon advies van iemand met verstand van zaken nodig.’

De woningscan van Aart en Greet

Onafhankelijk advies

Dat de woningscan ook anderen kan helpen, weten ze wel zeker. “Ik denk dat het zeer nuttig is als mensen een woningscan laten doen”, knikt Aart. “Het grootste voordeel vind ik dat de adviseur onafhankelijk advies geeft. Hij kan over allerlei systemen praten, hij kan mogelijkheden neerleggen. En jij kunt zelf bepalen of je er iets mee doet of niet. Er is zoveel te koop, dat maakt het lastig. Er zijn misschien wel tien verschillende aanbieders van trapliften bijvoorbeeld, en hoe weet je nou welke geschikt is? Als je daar met een adviseur over kunt brainstormen, is dat alleen maar plezierig. Het helpt je in je besluitvorming. En hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is om besluiten te nemen. Op een zeker moment heb je gewoon advies van iemand met verstand van zaken nodig.”

Dat Aart en Greet zelf al een aantal jaren nadenken hoe ze in hun eigen huis oud kunnen worden, heeft simpelweg te maken met hun woonplezier. “ik wil hier niet weg”, zegt Aart. “We genieten nog heel erg van ons huis en de tuin, dus willen we hier graag zo lang mogelijk blijven. Toen we de badkamer gingen verbouwen, hebben we er daarom over nagedacht hoe we hem moesten inrichten om er straks een stoeltje in te kunnen maken. Je kunt prima zelf bedenken wat je wilt en hoe je dat aan zou kunnen passen. Maar het begint allemaal bij bewustwording. Mensen moeten zich ervan bewust zijn hoe simpel dingen soms opgelost kunnen worden. Want als je de mogelijkheden niet kent, kom je nooit op de gedachte.”

‘Als je eenmaal 67 bent, dan ben je heel gauw 70 hoor. En daarna begint het.’

De woningscan van Aart en Greet

De kleine dingen die het doen

Een goed voorbeeld van een simpele oplossing zijn de lampjes die op beweging reageren. Greet en Aart hebben er drie op de eerste verdieping, zodat ze ’s nachts geen licht aan hoeven doen om naar het toilet te gaan. “Dat zijn van die kleine dingen die eigenlijk niks kosten en waar je heel veel profijt van hebt”, vertelt Aart. “Ik heb een technische achtergrond, dus dat soort zaken zijn bij ons in huis goed geregeld. Maar als je niet weet dat het bestaat, dan kan zo’n adviseur je vertellen hoe het werkt en waar je het koopt.” Greet: “Onze tante van 92 liep ’s nachts altijd met een zaklamp te tobben. Wij hebben toen bij haar ook diezelfde lampjes geplaatst. Ze kan haar geluk niet op, terwijl het eigenlijk zo eenvoudig is.”

Aart en Greet drukken iedereen op het hart om op tijd na te denken over de toekomst. “Als je eenmaal 67 bent, dan ben je heel gauw 70 hoor, echt waar”, zegt Greet. “En daarna begint het. Ik zie het aan de mensen om me heen, het lichaam wordt gewoon ouder. Op een zeker moment ga je nu eenmaal een periode in waarin je fysiek toch achteruit gaat.” Aart vervolgt: “Elke stap die je van nu af aan doet, gaat in de richting van het ouder worden. En zolang je er nog niet middenin zit, kun je veel beter beslissingen nemen. Begin er dus over na te denken op het moment dat alles nog goed is. Want hoe later je ermee begint, des te moeilijker het is.”

De woningscan van Aart en Greet