Het verhaal van Theo & Carla

Verhuizen naar een gelijkvloers appartement, dat was de eigenlijke wens van Theo en Carla Treffers. Maar toen ze op zoek gingen naar een geschikte woning bleek dat lang niet zo gemakkelijk, dus wijzigden de plannen. En het resultaat mag er zijn: een schitterende, lichtovergoten uitbouw in hun eigen rijtjeshuis.

‘Je bent zo afhankelijk in een tehuis. Daar wil ik zover mogelijk vandaan blijven.’

Mantelzorg

Theo en Carla weten precies wat ze willen. Of beter gezegd, wat ze in elk geval níet willen: afhankelijk zijn van anderen. “Ik ben ongeveer tien jaar mantelzorger van mijn schoonzus geweest”, verklaart Theo. “Zij woonde in een verpleeghuis in Brielle. Dat waren geen prettige omstandigheden om in te wonen. Het eten, het verzorgen, het wassen… Je bent zo afhankelijk in zo’n tehuis, ondanks dat je hulp hebt. Daar wil ik zover mogelijk vandaan blijven. Ik doe ook vrijwilligerswerk in ‘t Huys te Hoecke, hier in Puttershoek. Dat ziet er al een stuk vrolijker uit, maar de ellende blijft hetzelfde.”

Het stel ging dus ruim op tijd rondkijken naar een fijn appartement. Waar het sommige mensen moeite kost om afscheid te nemen van hun eigen woning, vormde dat voor Theo en Carla geen enkel probleem. “Als we iets anders hadden kunnen krijgen, dan hadden we dat gedaan”, vertelt Theo, en Carla knikt bevestigend. “Natuurlijk, alles gelijkvloers voor de toekomst.” Maar wat er beschikbaar was, voldeed niet aan hun wensen. Een te kleine tuin, geen parkeerplaats voor de deur. “Ik heb nu een garage en een oprit,” zegt Theo, “dus dan ga je zo achteruit. We hebben hier een buurvrouw in de straat, die is ook niet meer zo goed ter been. Als zij haar auto ‘s avonds niet meer kwijt kan in de straat, moet ze een heel stuk in het donker naar huis lopen. Dat wil je ook niet.”

‘We zitten hier vaak koffie te drinken en hebben nu al plezier van die extra leefruimte.’

Eigen plannen uitwerken

Toen de blauwe regen aan de achterkant van het huis doodging, kwam er een flinke ruimte vrij in de tuin. Voor Theo en Carla bleek het de perfecte gelegenheid om een nieuwe invulling aan die ruimte te geven. Al snel volgde het idee om een lichte uitbouw met aansluitend een rolstoelvriendelijke badkamer te laten bouwen. Vanuit hun ervaring als mantelzorger werkten ze hun eigen idee uit: een brede deur zonder drempel, een elektrisch badkamerraampje en een draaibaar scherm tussen het toilet en de douche. Omdat ze alles zelf bedachten, moest hun idee soms enigszins worden bijgesteld. “We hadden eerst een wastafel met kastjes eronder, maar met een rolstoel kun je daar niet onder”, vertelt Carla. “Die hebben we dus weer omgeruild.”

In de lichte aanbouw, die in zijn geheel uitkijkt op de tuin, is het heerlijk vertoeven. “We zitten hier vaak koffie te drinken en vogeltjes te kijken”, vertelt Carla. “En er ligt vloerverwarming in. We hebben dus nu al plezier van die extra leefruimte.” Theo vult aan: “Volgens mij hebben we alles gedaan wat nodig is. We hebben zelfs al leidingen aan laten leggen om in de aanbouw elektrische screens te plaatsen. Als we daar zouden gaan slapen, dan kun je zorgen dat het goed af te sluiten is. Verder is alles voorbereid op het levensloopbestendig wonen. In de keuken hebben we zelfs al een aansluiting voor de wasmachine en de droger aan laten leggen.”

‘Op onze leeftijd kan er van alles gebeuren, dus je moet proberen om daarop voorbereid te zijn’

Nadenken over de toekomst

Theo en Carla vinden dat je op tijd moet kijken naar de mogelijkheden en belangrijker nog, dat je ook naar die mogelijkheden moet handelen. “Als het kan, moet je het doen. Er zijn mensen die pas gaan aanbouwen als ze de hulp nodig hebben. Je weet niet wanneer er iets gebeurt, je bent vaak te laat. Op onze leeftijd kan er van alles gebeuren, dus ik vind dat je moet proberen om daarop voorbereid te zijn.” Mocht het in de toekomst nodig zijn, dan kunnen ze de aanbouw afsluiten met een gordijn en er een bed plaatsen, zodat ze volledig gelijkvloers leven. “Maar voor het zover is, zouden we nog een traplift plaatsen hoor”, voegt Carla toe.

De Treffers wonen al 26 jaar in dit huis in Puttershoek. Na een aantal verhuizingen binnen Rotterdam kwamen ze uiteindelijk in de Hoeksche Waard terecht. “Wij kochten dit huis van een vriendin van mijn broer. Dat was nog in de tijd van de gulden”, lacht Carla. Het bleek een goede zet. Ze hebben veel contacten in de kerk, genieten van de rust en hebben fijne buurtjes. Die contacten vormen voor Theo en Carla een belangrijke reden om hier te blijven wonen. “Onze dochter woont in Breda en had een tijdje geleden gevraagd of we daarheen wilden verhuizen”, zegt Carla. “Maar ja, je laat hier wel iedereen achter en je bent ook op een leeftijd dat je niet zo snel weer nieuwe contacten maakt. Dus dat hebben we niet gedaan.”

Meer foto’s

Klik op onderstaande afbeelding om alle foto’s van de woning en woningaanpassingen van Theo en Carla te bekijken. 

Wat kunt u nu doen?