Skip to content

Het verhaal van Thea & Frans

Sinds een aantal maanden wonen Thea en Frans Slingerland op vier hoog in de nieuwe Rembrandt in Oud-Beijerland. Op de bovenste etages van het gebouw verhuurt HW Wonen levensloopbestendige woningen, gericht op een doelgroep van 55-plussers. Het stel is zelf actief op zoek gegaan naar een plek om zo lang mogelijk te kunnen blijven wonen. Een plek waar ze zich veilig voelen. Als één van hen nu lichamelijke problemen krijgt, hoeven ze niet opnieuw te verhuizen. Ze raden het iedereen van harte aan. “Nu hebben we alles precies kunnen doen zoals we het zelf willen.”

‘Als je te lang wacht, ben je afhankelijk van anderen. En dat wilden we beslist niet.’

Twee trappen op

Thea werkt bij zorginstelling Alerimus en maakt van dichtbij alle veranderingen in de zorg mee. “Ik weet dus hoe belangrijk het is om nu al deze stap te nemen”, zegt ze. “Als je te lang wacht, ben je afhankelijk van anderen. En dat wilden we beslist niet.” De vorige huurwoning van Thea en Frans was een jaren ’60 huis waar van alles aan moest gebeuren. Dat ze daar soms twee trappen op moesten, hielp ook niet mee. “Toen ik jong was, ben ik twee keer aan mijn knieën geopereerd”, vertelt Frans. “Hoewel ik nu nog weinig last heb, blijft het wel een risico. Er hoeft maar iets te gebeuren, en het is mis.”

“Ook ik heb al wat last van mijn knie”, vult Thea aan. “De vraag was dus: blijven we hier en gaan we verbouwen, of gaan we op zoek naar een ander huis? En we wilden het dan wel meteen goed doen. Als er nu iets gebeurt, hoeven we hier niet meer weg.” Toen De Gravin in Oud-Beijerland werd opgeleverd, is Frans eens gaan kijken en begon het idee te leven. Uiteindelijk zorgde de brochure van de Rembrandt ervoor dat ze de stap namen. “We schreven ons in en kregen positief bericht”, zegt Frans. “Omdat we ons hadden voorbereid, konden we alles nieuw kopen en al die oude spullen wegdoen. Nu hebben we er voorlopig geen omkijken meer naar.”

De woning van Thea en Frans

Zowel Frans als Thea is erg enthousiast over het appartement. De woning is gelijkvloers en heeft brede doorgangen, zodat een rolstoel gemakkelijk door de verschillende ruimtes kan bewegen. “Als we ooit een rolstoel of rollator nodig hebben, dan hoeven we niet weer te verhuizen”, zegt Frans. “We hebben hier zelfs vloerverwarming, die in de zomer ook kan koelen. En het uitzicht is fantastisch. Het zijn hartstikke mooie appartementen, we wonen hier perfect.”

‘Je weet van elkaar wat er speelt, die sociale controle is erg prettig’

Sociale controle

Ook het contact tussen alle bewoners verloopt heel prettig. “Toen we hier net woonden, heb ik een soort burendag georganiseerd”, vertelt Thea. “Zo kon iedereen elkaar even ontmoeten en een praatje maken, dacht ik. Iedereen was zo enthousiast over het idee, de opkomst was geweldig. We dachten van te voren dat het rond zes uur ’s avonds wel afgelopen zou zijn, maar uiteindelijk zeiden we om half tien tegen elkaar: ‘Zullen we maar eens gaan opbreken?’ Het was zo leuk, dat we van plan zijn om dit twee keer per jaar te blijven doen.”

Frans knikt instemmend. “We hebben elkaars telefoonnummers en mailadressen, af en toe drinken we een kop koffie met elkaar. En we hebben die dag een soort plattegrond gemaakt van alle bewoners die hier wonen. Je weet toch een beetje van elkaar wat er speelt, die sociale controle is erg prettig”, zegt hij. “We wisten natuurlijk ook niet waar we precies terecht zouden komen,” gaat Thea verder. “Wij zijn immers de eerste bewoners. Wat dat betreft is het wel goed om eerst de buurt te bekijken waar je wilt gaan wonen, en of je je er prettig voelt.”

‘Ik wil mijn kinderen niet belasten, dus dan moet je op tijd een beslissing nemen’

De woning van Thea en Frans

Eigen keuze

Omdat de appartementen onderdeel zijn van het woonzorgcomplex, maken de twee wel eens schrijnende dingen mee. “Laatst zag ik hier beneden een man van een jaar of 90 een stellinkje opbouwen in zijn schuur,” begint Frans. “Ik bood hem aan om te helpen, want die man stond zo te tobben. Zijn vrouw zit in een rolstoel en zijn kinderen wonen niet in de buurt. Maar weet je, je kinderen kunnen ook niet alles doen. Ik wil mijn kinderen daar niet mee belasten, dus dan moet je op tijd een beslissing nemen.”

Thea is het daar hartgrondig mee eens. “Door mijn werk zie ik zelf hoe belangrijk dat is. Wij hebben nu onze eigen spullen uit kunnen zoeken, ons eigen appartement uit kunnen kiezen en het in kunnen richten zoals we dat zelf wilden. Wacht niet tot het punt waarop anderen dat voor je moeten gaan doen en dat je dan uit je vertrouwde wijk weg moet omdat er op dat moment geen geschikte woning voor je is. Zelf een eigen keuze hebben, dat is goud waard.”

De woning van Thea en Frans

Meer foto’s

Klik op onderstaande afbeelding om alle foto’s van de woning en woningaanpassingen van Thea en Frans te bekijken.