Skip to content

Het verhaal van Marry & Kees

Marry en Kees zijn echte levensgenieters. Ze werken met veel plezier en vullen hun weekenden met fietstochten en het struinen over brocantemarkten. Door de reuma en algehele slijtage van Kees, moest hun huis met enorme tuin in Numansdorp op een zeker moment plaatsmaken voor een levensloopbestendig appartement met balkon in Zuid-Beijerland. Een flinke stap, maar juist daardoor kunnen ze hun actieve levensstijl voortzetten. “Mijn man is er echt van opgeknapt”, zegt Marry.

‘Op een dag stond de ambulance op de stoep’

Huis te koop

De tuin in Numansdorp was de grote trots van Marry en Kees. “Het was een prachtige tuin van 1100 m2, die veel onderhoud nodig had”, begint Marry. “We waren op zaterdag vaak in de tuin aan het werk. Doordat de gewrichten van Kees zijn versleten van al die jaren werken in de landbouw, ging hij steeds meer opzien tegen al het werk dat in de tuin en onze jaren 30-woning zat. We besloten ons huis te koop te zetten, maar ik woonde er met zoveel plezier. Midden in het dorp en toch alle rust… Ik had niet zoveel haast met de verhuizing.”

Toen ging het mis met Kees. “Op een dag stond de ambulance op de stoep”, zegt Marry. “Het zag er echt kwalijk uit, maar ze konden niet ontdekken wat er met Kees aan de hand was. Uiteindelijk zijn we bijna een jaar lang elke week naar het ziekenhuis geweest voor onderzoeken. Er is nog steeds geen officiële diagnose gesteld, de artsen denken dat het een vorm van reuma is. Maar dat was wel het moment waarop ik dacht: nu moeten we vaart gaan zetten achter de verkoop. Mijn man is geen klager, maar ik zie wel hoeveel pijn hij heeft. We zijn al 42 jaar gelukkig getrouwd, zo’n stap moet je voor elkaar over hebben.”

‘Je gaat toch van een grote tuin naar een appartement en vraagt je af hoe dat zal zijn’

De woning van Marry en Kees

Een buitenkansje

Omdat Marry en Kees twee Jack Russels hadden, ging hun zoektocht in eerste instantie uit naar een benedenverdieping met tuin. Maar de verkoop van het huis viel middenin de crisis, dus het duurde uiteindelijk vijf jaar voor het verkocht werd en in de tussentijd overleden de twee honden. Toevallig kwam Marry op haar werk in het gemeentehuis oud-raadslid Lenie tegen, die sinds twee jaar samen met haar man in een levensloopbestendig huurhuis woonde in Zuid-Beijerland. “Ze hadden het helemaal opgeknapt, maar kwamen zelf uit Goudswaard en konden hier niet wennen”, zegt Marry. “Ik vertelde Kees erover en zei hem: ‘Zal ik Lenie eens vragen of we haar appartement een keer mogen bekijken? Dan hebben we een idee hoe dat eruit ziet.’ En dat mocht natuurlijk.”

De woning viel Marry honderd procent mee. Ze zegt: “Je gaat toch van een grote tuin naar een appartement en vraagt je af hoe dat zal zijn. Maar het appartement was erg ruim en mooi, en er was veel parkeergelegenheid voor de deur. Ik was eigenlijk heel enthousiast. Kort daarna ben ik er nog een keer terug geweest met Kees, die in eerste instantie wat terughoudend was, maar ook hij was positief verrast. Uiteindelijk is het toen snel gegaan en kregen we in december 2016 de sleutel.”

‘Eigenlijk ga je moeiteloos over in iets anders. Dat had ik niet gedacht’

marry_en_kees-case-lang_leve_thuis2

Het grote genieten

Marry was erg benieuwd hoe deze nieuwe plek haar zou bevallen. “Naarmate de maanden vorderden, bleek gewoon dat het een fantastisch huis is. Zeker met het oog op de toekomst. Het is gelijkvloers, de toiletten kunnen omhoog, de doorgangen zijn breed en op de rechte trap zou in de toekomst zelfs nog een traplift gemaakt kunnen worden. Mijn man is er echt van opgeknapt, hij is hier veel vrolijker. Het onderhoud van de tuin en het oude huis gaf toch een grote druk op zijn schouders, en die is nu weg. Doordat hij zich in huis minder hoeft in te spannen, houdt hij meer energie over om leuke dingen te doen en om te kunnen blijven werken. Zijn hart ligt bij de landbouw, hij laat zich niet zomaar afkeuren.”

De tuin heeft ze nog geen enkel moment gemist. “Dat verbaast me echt,” zegt Marry, “ik had het niet gedacht. Eigenlijk ga je moeiteloos over in iets anders. We hebben nu allebei een elektrische fiets, die we in de weekenden achterop de auto zetten. Dan crossen we heel Nederland door en fietsen we zo’n 80 kilometer per dag. We genieten er ontzettend van om dat samen te kunnen doen.

marry_en_kees-case-lang_leve_thuis3

Verder heeft de broer van Kees hier in Zuid-Beijerland een moestuintje, waar Kees nu regelmatig gaat helpen en zelf wandel ik graag door de polder en de bossen. Vroeger waren we op zaterdag altijd in de tuin bezig. Sinds we hier wonen, kunnen we meer tijd besteden aan andere hobby’s en daar hebben we beiden veel plezier in.”

Van Kees hoeven ze niet meer weg uit dit huis. “Het heeft alles wat we in de toekomst nodig hebben, het is een heerlijk huis middenin het centrum en je hebt alles bij de hand”, beaamt Marry. “Als er iets met Kees gebeurt, kan ik hier blijven wonen. Maar met mij kan er natuurlijk ook iets gebeuren, en dan kan Kees hier ook zelf blijven wonen. Hij voelt zich hier zoveel beter. Als ik ’s avonds thuiskom uit mijn werk, dan wacht Kees me op met het eten en een wijntje en zegt hij: ‘Ik geniet hier toch zo!’ Ja, daar word ik natuurlijk heel blij van.”

Meer foto’s

Klik op onderstaande afbeelding om alle foto’s van de woning en woningaanpassingen van Marry en Kees te bekijken.