Skip to content

De woning van Jo & Willy

Jo was al lange tijd bekend met het principe van levensloopbestendig wonen. Daar moet je niet te lang mee wachten, wist hij. Toen hij en zijn vrouw Willy de 70 naderden, vonden zij het dan ook hoog tijd worden om een plek te kiezen waar ze samen oud willen én kunnen worden. Die plek vonden ze dichterbij dan ze dachten; op de plaats van het oude kantoor naast hun huis in Numansdorp, dat bekend staat als het Hoge Huys. De woning die ze er lieten bouwen, is volledig levensloopgeschikt gemaakt zodat ze er hopelijk zo lang mogelijk kunnen blijven wonen.

‘Je weet nooit van te voren wanneer je bepaalde gebreken krijgt’

De juiste voorzieningen

Veel mensen gaan pas nadenken over levensloopbestendig wonen op het moment dat ze gebreken krijgen. Dat moment moet je voor zijn, vond Jo. En zo gezegd, zo gedaan. Hoewel Oud-Beijerland hun eerste voorkeur had vanwege de mogelijkheid om gelijkvloers te bouwen, bleven ze uiteindelijk toch op bekend terrein. Naast hun woning stond een kantoor dat ze in de loop der jaren steeds minder gebruikten. “We hebben het laten afbreken en samen met een architect uitvoerig gekeken naar de mogelijkheden”, vertelt Jo. “Zo is dit huis, met al zijn voorzieningen, tot stand gekomen.”

Sinds ruim vier jaar wonen Jo en zijn vrouw in het nieuwe huis naast het Hoge Huys, nu bewoond  door zijn zoon en diens gezin. Het huis is speciaal ingericht om zo lang mogelijk van hun eigen woning te kunnen blijven genieten. Zo is het praktisch drempelloos, zijn er brede doorgangen en omdat het huis verdiepingen heeft, is er ook een lift. “Eigenlijk is het heel plezierig om alles op de begane grond te houden. Als dat een optie was geweest, hadden we daar zeker voor gekozen”, zegt Jo. “Maar met een lift los je dat probleem ook op.” Ook over aanvullende benodigdheden in de toekomst is nagedacht, aldus Jo. “Het huis is zo ingericht, dat kleine aanpassingen gemakkelijk gedaan kunnen worden.”

 ‘Levensloopbestendig wonen sluit heel goed aan op het zorgsysteem van nu’

De woning van Jo en Willy

Op tijd beginnen

Ze hebben de voorzieningen gelukkig nog niet nodig, maar Jo had absoluut niet later willen beginnen met deze aanpassingen. “Je weet nooit van te voren wanneer je in de situatie komt dat je bepaalde gebreken krijgt. We komen toch langzaamaan op een leeftijd dat die kans steeds groter wordt. En op het moment dat het gebeurt, ben je dan nog in staat om praktisch genoeg na te denken over de aanpassingen die nodig zijn? Doordat wij nu al de nodige veranderingen hebben doorgevoerd, hoeven we ons daar geen zorgen meer over te maken.”

Jo is zich daarbij ook heel bewust van de veranderingen in de zorg. “Kijk je naar 15 jaar geleden, dan is de thuiszorg nu veel uitgebreider geworden. Levensloopbestendig wonen sluit heel goed aan bij het zorgsysteem van nu. Als je 10 jaar geleden als alleenstaande oudere bijvoorbeeld een heupoperatie had ondergaan, dan moest je veelal tijdelijk in een zorgwoning verblijven. Dat is nu een uitzondering. Je kunt nu allerlei maatregelen nemen zodat je thuis kunt herstellen.”

De woning van Jo en Willy

‘Het huis is zo ingericht, dat kleine aanpassingen eenvoudig gedaan kunnen worden’

Jo en zijn vrouw voelen zich bevoorrecht dat zij de mogelijkheid hadden om een huis met alle nodige voorzieningen te laten bouwen, maar ook in een bestaand huis kun je van alles laten veranderen. “Het gaat erom dat je er op tijd over nadenkt”, zegt Jo. “Waar wil je oud worden? In je eigen huis? En is jouw huis ook nog een prettige plek wanneer je bijvoorbeeld in een rolstoel terecht komt? Ik zou bijna zeggen: haal eens een rolstoel in huis en kijk eens wat je dan allemaal moet aanpassen. Dat hoeft niet allemaal tegelijk, maar begin er wel mee voordat je daadwerkelijk in een rolstoel terechtkomt of van een rollator afhankelijk wordt.”

Dat is wat Jo hoopt over te brengen, een aansporing om tijdig na te denken over levensloopbestendig wonen. En dat dat niet meteen groots aangepakt hoeft te worden. “Ook relatief kleine aanpassingen kunnen je leven al bijzonder veraangenamen. Wij hebben bijvoorbeeld het sanitair in het gehele huis laten aanpassen aan de mogelijke toekomstige lichamelijke beperkingen.  Dat zijn aanpassingen die je heel goed in fases kan laten doen. Er is een heel scala van mogelijkheden beschikbaar, zoals bijvoorbeeld met behulp van de Domotica techniek. Denk daarbij aan deurcommunicatie, afstandsbediening van zonwering en/of overgordijnen, beeldschermzorg (zorg op afstand) en nog veel meer. Er zijn vele mogelijkheden om het leven in eigen huis gemakkelijker te maken, zodat ouderen langer in staat zijn zichzelf te redden.”

‘Ik zou zeggen: haal eens een rollator of rolstoel in huis en kijk wat er dan aangepast moet worden’

Meer foto’s

Klik op onderstaande afbeelding om alle foto’s van de woning en woningaanpassingen van Jo en Willy te bekijken.