Skip to content

Het verhaal van Irma & Jaap

Dat levensloopbestendig wonen als een enorme luxe voelt, ervaren Irma en Jaap Bal in hun splinternieuwe aanbouw op de begane grond. Niks steunbeugels en douchestoelen, maar een prachtige, moderne badkamer met alle faciliteiten die ze op dit moment wensen. Irma: “Het is heerlijk om nu al zoveel bewegingsvrijheid te hebben en tegelijkertijd klaar te zijn voor de toekomst.”

‘Zo’n verbouwing is niet iets wat je vandaag beslist en morgen doet’

Van ontwerp tot eindresultaat

Een beetje renoveren, daar hebben Irma en Jaap inmiddels wel de nodige ervaring mee. 25 jaar geleden kochten ze namelijk een vrijstaande woning uit 1930 onderaan de dijk in Puttershoek. “Toen we hier kwamen wonen, hebben we alles meteen grondig gerenoveerd”, vertelt Irma. “Maar na al die tijd waren de keuken en de badkamer wel aan vervanging toe. De kinderen zijn alweer een paar jaar het huis uit, dus dan ga je verzinnen wat je wilt. Een ander huis zoeken, een appartement of gewoon opnieuw grondig verbouwen zodat we hier kunnen blijven wonen? Voor dat laatste hebben we gekozen, want we wonen hier graag. Maar dan wel met de toekomst in gedachten. Levensloopbestendig dus.”

Het ontwerpen en realiseren van de aanbouw duurde ongeveer een jaar. “Zo’n verbouwing is niet iets wat je vandaag beslist en morgen doet”, legt Irma uit. “Het is een proces; je praat erover, vormt langzaamaan ideeën en uiteindelijk kom je tot een eindresultaat.”Dat eindresultaat telt zo’n 36m2 en heeft een ruim toilet, een badkamer met bad en inloopdouche, een bijkeuken en een wasruimte. Alle doorgangen zijn 90 centimeter breed en de vloer is aan één stuk doorgelegd, dus zonder dorpels.

 

De woning van Irma en Jaap

“Alle grote aanpassingen zijn al gedaan,” zegt Irma, “dus in de toekomst zijn er alleen nog kleine aanpassingen nodig die gemakkelijk uit te voeren zijn.”

‘Natuurlijk hebben we er ontzettend om gelachen, we voelen ons immers nog heel erg vitaal.’

Grondige aanpak

Dit nieuwe gedeelte is niet de eerste aanbouw die Irma en Jaap hebben laten plaatsen. “Toen de kinderen een jaar of vijftien waren, hebben we een ruimte aangebouwd aan de woonkamer waar ze met hun vrienden konden zitten. Zo’n extra ruimte is altijd handig, dachten we toen al.” En inderdaad, de ruimte past perfect bij de plannen voor de toekomst. Met de huidige uitbouw is alles namelijk gelijkvloers en hoeven ze in de toekomst beneden alleen nog een slaapkamer te realiseren. “Als wij straks niet meer de trap zouden kunnen, dan maken we van deze ruimte onze slaapkamer. Dat is zo gedaan.”

Ook de tuin wordt op korte termijn aangepakt. Irma: “Sinds we weer samen zijn, hebben we gemerkt dat we vaker op pad gaan. De tuin vraagt veel onderhoud, daarom gaan we die praktisch inrichten met een groot terras om onze handen wat meer vrij te hebben.” Nu ze besloten hebben om hier oud te worden, pakken Irma en Jaap het hele huis grondig aan. “Aan de voorkant hebben we de klimop weggehaald, dat scheelt twee keer per jaar de trap op. Zo’n oud huis vraagt het nodige onderhoud, dus hebben we ook het dak laten doen. Alles met het oog op: we gaan hier niet meer weg.”

‘Ons huis is precies geworden zoals we het nu fijn vinden, maar ook in de toekomst’

De woning van Irma en Jaap

Denkbeeldige barrière

Irma en Jaap zijn ontzettend blij met de manier waarop ze dit hebben aangepakt. “Het voelt alleen maar heel luxe dat we op dit moment al kunnen genieten van een grote badkamer met een inloopdouche en een ruim toilet. Door zo’n verbouwing meteen levensloopbestendig aan te pakken verenig je eigenlijk het nuttige met het aangename. Natuurlijk hebben we boven nog een badkamer, maar die gebruiken we niet meer nu we al deze faciliteiten en zoveel bewegingsvrijheid hebben. Doordat we er de tijd voor namen, is ons huis precies geworden zoals we het op dit moment fijn vinden, maar ook in de toekomst.”

Toch zijn Irma en Jaap de enigen in hun omgeving die al bezig zijn met levensloopbestendig wonen. “‘Daar ga je nu toch nog niet over nadenken?’ hoor ik vaak van anderen”, zegt Irma. “Natuurlijk hebben we er zelf ook ontzettend om gelachen, we voelen ons immers nog heel erg vitaal. Maar je weet nooit wanneer er iets gebeurt. En nu anderen zien hoe het geworden is, vinden ze het toch niet zo’n gek idee. Ik denk dat mensen vaak door een denkbeeldige barrière heen moeten. Want wat ze zich niet realiseren, is dat je er juist op dit moment al over na moet denken. Wij konden dat op ons gemak doen en zijn een jaar bezig geweest met ontwerpen en bouwen. Maar als je deze faciliteiten eenmaal nodig hebt, dan heb je die tijd niet. Dan ben je te laat.”

De woning van Irma en Jaap

Meer foto’s

Klik op onderstaande afbeelding om alle foto’s van de woning en woningaanpassingen van Irma en Jaap te bekijken.