Onder de noemer ‘Lang Leve Thuis’ creëren de 5 gemeenten in de Hoeksche Waard  bewustwording onder de bevolking over de mogelijkheden van langer zelfstandig thuis wonen. Hiermee stimuleren de gemeenten bewoners om hun huis aan te passen, zodat zij er langer kunnen blijven wonen. De campagne komt voort uit de Regionale Woonvisie 2030, waarbij de vitaliteit van de Hoeksche Waard centraal staat. Vitaliteit vraagt ook om een toekomstbestendige woningvoorraad. Daarbij wordt niet enkel gekeken naar nieuwbouw, maar ook naar de bestaande woningen en hoe deze beter voor te bereiden op de toekomst.

De keuze om uw huidige woning aan te passen (levensloopbestendig te maken) of te verhuizen naar bijvoorbeeld een seniorenwoning is voor iedereen verschillend. Als uw woning geschikt is om levensloopbestendig te worden gemaakt, dan biedt dat veel voordelen. Het kan zijn dat u jarenlang in uw woning hebt geïnvesteerd. Ook kent u de buurt goed en uw sociale netwerk bevindt zich voor een deel in uw omgeving. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om langer in hun eigen huis te blijven woning. 

Op deze website laten we u zien wat er zoal mogelijk is en waar anderen voor hebben gekozen. Verder geven we tips voor prettig en veilig wonen. Tips voor nu en met het oog op de toekomst. Lang Leve Thuis!

Wat is levensloopbestendig wonen?

Een woning is geschikt om oud in te worden als hij ‘levensloopbestendig’ is, of kan worden gemaakt. Met sommige kleine aanpassingen in uw huis zorgt u meteen voor extra comfort waar u ook in de toekomst veel plezier van zult hebben. De woning aanpassen als zich problemen voordoen is te laat.  Dus: deuropeningen verbreden voordat een rolstoel nodig blijkt en niet als de rolstoel al is aangeschaft. Of misschien wel tijdig op zoek gaan naar een betere woning.

weet u voldoende? test uw kennis

De vijf gemeenten in de Hoeksche Waard vinden deze bewustwordingscampagne niet voor niets belangrijk. Veel inwoners van het eiland beginnen te laat aan het ‘opplussen’ van hun woning, zoals levensloopbestendig aanpassen ook wel wordt genoemd. Met behulp van een korte kennistest kunt u checken of u voldoende voorbereid bent. U leest direct de antwoorden en uitleg waar u meer over de foute antwoorden kunt lezen. Erg nuttig dus! Doe de kennistest hier.

gratis woningscan aanvragen

Het is verstandig om, voordat u begint met het aanpassen van de woning, te bekijken of het wel écht mogelijk is. Dat kunt u samen doen met een woonadviseur van Lang Leve Thuis. Het komt  namelijk helaas voor dat iemand een aantal levensloopbestendige maatregelen heeft toegepast en er vervolgens achter komt dat bijvoorbeeld een traplift niet mogelijk is in de woning. Dat is zonde van het werk en geld dat reeds geïnvesteerd is. Via Lang Leve Thuis is het mogelijk een gratis woningscan aan te vragen. Er komt een woonadviseur bij u thuis die samen met u uw woonsituatie analyseert. U ontvangt vervolgens een persoonlijk advies over uw mogelijkheden omtrent levensloopbestendig wonen, op basis van uw (toekomstige) woonwensen. Klik hier om een gratis woningscan aan te vragen.

Folder met praktische tips en adviezen

Wilt u ook oud worden in uw eigen huis en daarmee uw vrijheid en zelfstandigheid zo lang mogelijk waarborgen? Dan is het belangrijk dat u uw woning aanpast, vóórdat de eerste klachten zich voordoen. Lang Leve Thuis adviseert bewoners in de Hoeksche Waard met de eerste aanpassingen te beginnen als ze nog volledig fit, flexibel en vol energie in het leven staan. Wat de aanpassingen precies inhouden, leest u in de folder die u hieronder kunt downloaden.