Skip to content

Onder de noemer ‘Lang Leve Thuis’ creeërt de gemeente Hoeksche Waard  bewustwording onder de bevolking over de mogelijkheden van langer zelfstandig thuis wonen. Hiermee stimuleert de gemeente bewoners om hun huis aan te passen, zodat zij er langer kunnen blijven wonen. De campagne komt voort uit de Regionale Woonvisie 2030, waarbij de vitaliteit van de Hoeksche Waard centraal staat. Vitaliteit vraagt ook om een toekomstbestendige woningvoorraad. Daarbij wordt niet enkel gekeken naar nieuwbouw, maar ook naar de bestaande woningen en hoe deze beter voor te bereiden op de toekomst.


De keuze om uw huidige woning aan te passen (levensloopbestendig te maken) of te verhuizen naar bijvoorbeeld een seniorenwoning is voor iedereen verschillend. Als uw woning geschikt is om levensloopbestendig te worden gemaakt, dan biedt dat veel voordelen. Het kan zijn dat u jarenlang in uw woning hebt geïnvesteerd. Ook kent u de buurt goed en uw sociale netwerk bevindt zich voor een deel in uw omgeving. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om langer in hun eigen huis te blijven woning. 

Op deze website laten we u zien wat er zoal mogelijk is en waar anderen voor hebben gekozen. Verder geven we tips voor prettig en veilig wonen. Tips voor nu en met het oog op de toekomst. Lang Leve Thuis!

Wat is levensloopbestendig wonen?

Een woning is geschikt om oud in te worden als hij ‘levensloopbestendig’ is, of levensloopbestendig kan worden gemaakt. Met sommige kleine aanpassingen in uw huis zorgt u meteen voor extra comfort waar u ook in de toekomst veel plezier van zult hebben. De woning aanpassen als zich problemen voordoen is te laat.  Dus: deuropeningen verbreden voordat een rolstoel nodig blijkt en niet als de rolstoel al is aangeschaft. Of misschien wel tijdig op zoek gaan naar een geschiktere woning.

Langer zelfstandig thuis wonen met de Blijverslening

Wilt u uw woning aanpassen of verbouwen met als doel dat u langer thuis kunt blijven wonen? Dan biedt de gemeente u de mogelijkheid om gebruik te maken van de Blijverslening. Met de Blijverslening financiert u aanpassingen aan uw woning waardoor u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen.

  • Uw woning helemaal afgestemd op uw wensen
  • Verantwoorde financiering voor ouderen
  • Betalen vanuit bouwkrediet, voorschieten niet nodig

Met de Blijverslening maakt u uw woning levensloopbestendig waardoor u zo lang mogelijk van uw eigen woning geniet. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een slaapkamer of badkamer op de begane grond of aan het verwijderen van drempels. Misschien moet uw woning geschikt worden gemaakt voor specifieke zorg. Er zijn volop technische snufjes waarmee u uw huis afstemt op uw wensen. Met de Blijverslening financiert u deze aanpassingen aan uw huis en maakt u uw woning klaar voor de toekomst. Wij adviseren om hiermee op tijd te starten, zodat u helemaal bent voorbereid als u door ouderdom of ziekte klachten krijgt.

De Blijverslening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. De Blijverslening consumptief bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 10.000. De Blijverslening hypothecair bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000.

Voor meer informatie over de Blijverslening verwijzen wij u naar de website van gemeente Hoeksche Waard
Of via de website van het SVn

Meer informatie is ook te vinden in de Folder Blijverslening van het SVn.

Over Lang leve thuis

Folder met praktische tips en adviezen

Wilt u ook oud worden in uw eigen huis en daarmee uw vrijheid en zelfstandigheid zo lang mogelijk waarborgen? Dan is het belangrijk dat u uw woning aanpast, vóórdat de eerste klachten zich voordoen. Lang Leve Thuis adviseert bewoners in de Hoeksche Waard met de eerste aanpassingen te beginnen als ze nog volledig fit, flexibel en vol energie in het leven staan. Wat de aanpassingen precies inhouden, leest u in de folder die u hieronder kunt downloaden.

weet u voldoende? test uw kennis

De gemeente Hoeksche Waard vindt deze bewustwordingscampagne niet voor niets belangrijk. Veel inwoners van het eiland beginnen te laat aan het ‘opplussen’ van hun woning, zoals levensloopbestendig aanpassen ook wel wordt genoemd. Met behulp van een korte kennistest kunt u checken of u voldoende voorbereid bent. U leest direct de antwoorden en uitleg waar u meer over de foute antwoorden kunt lezen. Erg nuttig dus! Doe de kennistest hier.

Gratis woningscan aanvragen

Het is verstandig om, voordat u begint met het aanpassen van de woning, te bekijken of het wel écht mogelijk is. Dat kunt u samen doen met een woonadviseur van Lang Leve Thuis. Het komt  namelijk helaas voor dat iemand een aantal levensloopbestendige maatregelen heeft toegepast en er vervolgens achter komt dat bijvoorbeeld een traplift niet mogelijk is in de woning. Dat is zonde van het werk en geld dat reeds geïnvesteerd is. Via Lang Leve Thuis is het mogelijk een gratis woningscan aan te vragen. Er komt een woonadviseur bij u thuis die samen met u uw woonsituatie analyseert. U ontvangt vervolgens een persoonlijk advies over uw mogelijkheden omtrent levensloopbestendig wonen, op basis van uw (toekomstige) woonwensen. Klik hier om een gratis woningscan aan te vragen.